VON DOREN RUNDE MARK II

Von Doren Runde Mark II – en større og oppgradert versjon av den populære Runde-kolleksjonen.

Med safirglass og preget baklokk, gir denne klokken en følelse av kvalitet og holdbarhet. Urkassen er to millimeter større, og klokken er drevet av et solid Swiss Made quartz urverk med seks juveler som sikrer presisjon og pålitelighet.

Den spesielle sunburst-skiven i den livlige fargen Warm Yellow eller Artic Green endrer utseende etter lysforholdene rundt deg.

Enten du skal på jobb, en formell anledning eller ha en avslappet helg, vil Runde Mark II være en pålitelig følgesvenn og hjelpe deg med å holde tiden med stil.

Denne elegante klokken er inspirert av fugleøya Runde, utenfor Ålesund i Norge. Øya er det mest artsrike sjøfuglstedet i hele Skandinavia. Runde kalles også «Skatteøya», etter sølv- og gullskatten fra vraket av det nederlandske fartøyet Akerendam som sank i 1725.

Historien om Rundeskatten

Den 19. januar 1725 seilte det nederlandske handelsskipet Akerendam fra Texel utenfor Amsterdam med kurs til Batavia i Indonesia. Skipet var lastet med handelsvarer og penger som skulle byttes mot krydder og andre verdifulle varer i det fjerne østen. Totalt hadde skipet et mannskap på 200 og hadde 19 kister med mynter i gull og sølv.

For å unngå pirater i Den engelske kanal bestemte mannskapet seg for å seile Akerendam nord for Skottland, men skipet mistet kursen på grunn av en forferdelig snøstorm.

Om morgenen den 8. mars 1725 var folket i Runde vitne til at deler av vraket fløt i vannkanten. I de påfølgende dagene fant innbyggerne rester av vraket og døde kropper spredt over store områder rundt øya. Alle 200 om bord omkom.

Nesten 250 år senere, den 16. juli 1972, fant to svenske og en norsk sportsdykker noen mynter og en av kanonene fra Akerendam i bukta sør-øst for Runde. I løpet av de neste tre ukene berget de nesten et halvt tonn mynter i gull og sølv. Finnerne fikk 75 % av skatten, Norge fikk 15 % og Holland fikk 10 %. Det norske snittet av funnene ble delt mellom Myntkabinettet i Oslo og Bergen Sjøfartsmuseum.